Gå tillbaka

Om sammanhållen journalföring

Från och med 2024-12-02 är Din Psykolog anslutet till de nationella tjänsterna Nationell Patientöversikt (NPÖ) och 1177 (Journalen). Det är endast journaler som är skrivna från och med 2024-12-02 som kommer att vara tillgängliga.

Nationell patientöversikt (NPÖ)

NPÖ är ett IT-stöd för Sammanhållen journal. Du måste tillfrågas och ge ditt samtycke innan vårdpersonal får ta del av dina uppgifter hos en annan vårdgivare. Med hjälp av NPÖ kan vårdpersonalen snabbt få en samlad bild över din vårdhistoria och ditt vårdbehov.

1. När blir min journal tillgänglig i NPÖ?

Din journal kommer att bli tillgänglig för besök som äger rum från och med 2024-12-02.

2. Vem kan se mina uppgifter?

Endast vårdpersonal som är säker identifierad har möjlighet att se dina uppgifter. De kan ta del av din journal om det krävs för att kunna ge dig trygg och säker vård. För att vårdpersonalen ska kunna ta del av din journal behöver de ha ditt godkännande.

3. Varför använder vi sammanhållen journalföring?

Sammanhållen journalföring har införts för att förbättra din säkerhet och integritet som patient. Den gör det möjligt för vårdpersonal att snabbt och enkelt få en mer heltäckande bild av din tidigare vårdhistorik, vilket underlättar snabb och trygg vård.

4. Hur gör jag om jag inte vill att min journal ska vara tillgänglig i NPÖ?

Du har rätt att välja bort sammanhållen journalföring. Kontakta oss via e-post på info@dinpsykolog.se så hjälper vi dig med detta.

Tänk på att utan sammanhållen journalföring kommer andra vårdgivare inte ha tillgång till din journalinformation.

5. Vad innebär det om jag spärrar min journalinformation i NPÖ?

Om du väljer att spärra uppgifter i din journal, blir dessa osynliga för vårdpersonal utanför den specifika vårdenhet som spärren gäller för. Det syns dock i systemet att det finns spärrade uppgifter, och du bestämmer själv om du vill tillåta att vårdpersonal får tillgång till dessa.

6. Finns det några nackdelar med att spärra journalen?

Om du spärrar delar av din journal kan vårdpersonal få svårt att göra en komplett bedömning av din hälsa. Då behöver du själv informera om viktiga delar av din vårdhistorik.

7. Kan någon annan ge tillåtelse att visa mina journaluppgifter?

Nej, endast du som patient kan ge samtycke till att någon får se dina journaluppgifter.

8. Hur säkerställs min integritet?

Vem som har granskat din journal kan alltid spåras genom loggar. Vårdgivare genomför regelbundna kontroller av dessa loggar. Du har även rätt att ta del av loggarna för att se vem som har haft tillgång till dina uppgifter.

9. Hur styrs tillgången till min journalinformation?

Det finns särskilda regler och riktlinjer i patientdatalagen som styr hur tillgång till journaluppgifter ges och kontrolleras. Integritetsskyddsmyndigheten (IMY) övervakar att dessa regler följs av alla vårdgivare som deltar i sammanhållen journalföring.

10. Betyder sammanhållen journalföring att jag har en enda journal?

Nej, du kommer fortfarande att ha olika journaler hos varje vårdgivare. Sammanhållen journalföring innebär att dessa vårdgivare kan dela och få åtkomst till varandras journaluppgifter vid behov.

1177 (Journalen)

Med 1177 kan du som patient ta del av din egen journalinformation från hälso- och sjukvården på nätet. Du når informationen genom att logga in på 1177.se. Det är endast du själv som kan läsa din journal genom att logga in med Bank-ID. Målet är att det ska gå att ta del av all information som dokumenteras i regionfinansierad hälso- och sjukvård och tandvård. Det har alla regioner gemensamt kommit överens om.

1. När blir min journal tillgänglig för mig i 1177?

Din journal kommer att bli tillgänglig för dig för besök som äger rum från och med 2024-12-02.

2. Kan jag se min egen journal?

Ja, din journal kommer att finnas tillgänglig via e-tjänsten Journalen på 1177.se, där du kan logga in och läsa din journal. Journalen blir tillgänglig för dig så snart den är signerad av vårdgivaren. Mer information finns på 1177.se.

3. Kan jag spärra min journal från 1177?

Du kan stänga av möjligheten för dig själv att läsa din journal på 1177. Det kallas att försegla journalen. Läs mer här om du är intresserad av att försegla din journal på 1177.