Stress

Mental hälsa och träning

By 11 april, 2023mars 6th, 2024No Comments

Kopplingen mellan fysisk aktivitet och mental hälsa

Forskning visar att fysisk aktivitet kan förbättra både den fysiska och mentala hälsan. Träning är en av de mest effektiva sätten att förebygga och behandla mentala ohälsa. I den här artikeln kommer vi att titta på kopplingen mellan mental hälsa och träning och hur den kan påverka våra stress nivåer på ett positivt sätt.

Så hjälper träning mot stress

En av de främsta fördelarna som träning medför den mentala hälsan är dess förmåga att minska stress. Stress räknas som en av våra stora folksjukdomar och påverkar vår mental hälsa som i sin tur kan leda till en rad olika hälsoproblem. Träning har visat sig vara en effektiv metod för att minska stressnivåerna och hjälpa till att hantera stressrelaterade symtom.

En av anledningarna till att träning kan minska stress är förmågan att öka produktionen av endorfiner i hjärnan. Endorfiner är naturliga kemikalier som utsöndras i hjärnan när vi tränar och som ger oss en känsla av välbefinnande och lycka. Dessa kemikalier kan hjälpa till att minska stressnivåerna och ge oss en känsla av lugn och avslappning.

Hitta en träningsform som passar dig

Det är viktigt att hitta en träning som passar ens livsstil och som man tycker är kul. Att träna med en vän eller i en grupp kan vara ett bra sätt att öka motivationen och stödet. Att välja en träning som ger en känsla av prestation och glädje, som dans eller yoga, kan också hjälpa till att förbättra humöret och självkänslan. Samtidigt fungerar vanlig träning på gym och här hittar du gratis träningsprogram för gym.

Behöver du extra motivation för att komma igång kan vi varmt rekommendera träningsappen Joina.

Boka tid hos en psykolog online

Börja här