Kopplingen mellan fysisk aktivitet och mental hälsa
Forskning visar att fysisk aktivitet kan förbättra både den fysiska och mentala hälsan. Träning är en av de mest effektiva sätten att förebygga och behandla mentala ohälsa. I den här artikeln kommer vi att titta på kopplingen mellan mental hälsa och träning och hur den kan påverka våra stress nivåer på ett positivt sätt.
Så hjälper träning mot stress
En av de främsta fördelarna som träning medför den mentala hälsan är dess förmåga att minska stress. Stress räknas som en av våra stora folksjukdomar och påverkar vår mental hälsa som i sin tur kan leda till en rad olika hälsoproblem. Träning har visat sig vara en effektiv metod för att minska stressnivåerna och hjälpa till att hantera stressrelaterade symtom.
En av anledningarna till att träning kan minska stress är förmågan att öka produktionen av endorfiner i hjärnan. Endorfiner är naturliga kemikalier som utsöndras i hjärnan när vi tränar och som ger oss en känsla av välbefinnande och lycka. Dessa kemikalier kan hjälpa till att minska stressnivåerna och ge oss en känsla av lugn och avslappning.
Hitta en träningsform som passar dig
Det är viktigt att hitta en träning som passar ens livsstil och som man tycker är kul. Att träna med en vän eller i en grupp kan vara ett bra sätt att öka motivationen och stödet. Att välja en träning som ger en känsla av prestation och glädje, som dans eller yoga, kan också hjälpa till att förbättra humöret och självkänslan. Samtidigt fungerar vanlig träning på gym.
Behöver du extra motivation för att komma igång kan vi varmt rekommendera träningsappen Joina.
-
Legitimerad psykolog
Nicole är legitimerad psykolog med examen från Mittuniversitetet och har arbetat inom digital vård sedan sin examen. Hon började som psykolog, teamledare och rehabkoordinator på Utmattningshjälpen, en del av PBM Sweden/Kry, där hon även byggde upp och utvecklade det digitala behandlingsteamet. Nicole har sedan gått vidare till rollen som affärsutvecklare hos Din Psykolog, där hon kombinerar sitt intresse för innovation inom vården med fortsatt kliniskt arbete. Hennes engagemang för att förbättra digital vård har även resulterat i skapandet av digitala behandlingslösningar inom Region Stockholm och Västra Götalandsregionen.
-
Chefspsykolog
Felicia är legitimerad psykolog med examen från Uppsala Universitet 2016 och arbetar idag som chefspsykolog på Din Psykolog. Hon har tidigare byggt upp och utvecklat vårdverksamheten på Nytida, där hon var operativ chef. Hon har även varit mentor och verksamhetsutvecklare på Mendly och ansvarat för samarbetet med en fysisk vårdcentral på PBM. Felicia har deltagit i beslut kring vårdstruktur och lokaler på Allmänpsykiatriska mottagningen i Nyköping och har handlett många grupper inom tre olika verksamheter.
-
Legitimerad psykolog
Andres är legitimerad psykolog med examen från Karolinska Institutet och har bidragit till forskning vid Institutionen för klinisk neurovetenskap, där hans arbete publicerats i prestigefyllda tidskrifter som Nature. Han har även varit verksam som föreläsare vid METIS, där han utbildade specialistläkare. Andres har drivit utveckling inom Region Stockholm, med fokus på forskning och utveckling av blandad KBT för PTSD och intensiv PTSD-behandling. Utöver sitt kliniska arbete har Andres en lång karriär inom produktutveckling och verkar idag som Chief Product Officer (CPO) på Din Psykolog, där han leder innovativa digitala lösningar för psykologisk behandling.