Ångest

Dödsångest

By 25 februari, 2022oktober 2nd, 2024No Comments

Dödsångest

När du känner en kraftig rädsla vid tanken på att du eller någon annan ska dö upplever du dödsångest. Det kan handla om en rädsla för att dö nu eller i framtiden och en vanlig konsekvens är ofta väldigt påtagliga fysiska symtom. Exempelvis kan du känna dig spänd, känna hjärtat bulta extra hårt eller att andningen blir snabbare.

Kanske dyker ångesten upp när du tänker på en sjuk eller äldre släkting. Eller när du tänker på att någon som betyder väldigt mycket för dig kommer att dö en dag. 

Dödsångest är däremot inte farligt utan normalt att känna i viss utsträckning. Eftersom döden är abstrakt, svårgreppbar och kommer att hända oss alla är tanken svindlande för de flesta.

Samtidigt kan dödsångest i låg dos motivera dig till att leva livet till fullo, vilket oftast är en bra sak. Vidare gör rädslan för döden dig mer vaksam på faror, så att du uppmärksammar bilar och annat som kan vara farligt. Därigenom kan du undvika att ta vissa risker som du annars skulle ha tagit, om du inte kände dödsångest ibland.

Dödsångest kan däremot bli problematiskt om du har det väldigt ofta och börjar märka av att det tar upp mycket av din tid och energi. Kanske får du mindre tid till andra saker som du vill göra eller svävar bort och ägnar för lite tid åt att vara närvarande för stunden.

Symptom vid dödsångest

Dödsångest kan ge flera olika symtom och det skiljer sig så klart åt från person till person vilka man har. Här är några vanliga symptom:

  • Katastroftankar
  • Grubblande tankar
  • Ångest
  • Nedstämdhet
  • Hjärtat slår fortare

Vad kan du göra själv för att må bättre?

  • Tillåt dig att känna dina känslor och tänka dina tankar. Alla känslor och tankar är okej och får finnas där.
  • Tillåt ångesten att få vara där, försök att inte fly, utan stanna kvar. Ångesten kan då bli kraftigare i början, men sjunker efter en stund när din kropp blir trött och märker av att situationen inte är farlig.
  • Öva dig i acceptans. Du har inte kontroll över sjukdom, liv och död. Det är skrämmande för många. Det är okej att det är skrämmande och det är okej att inte ha kontroll.
  • Gör något annat. Om du märker av att du fastnar i grubbel, testa att göra en annan mer hjälpsam aktivitet.

Konstruktiva sätt att hantera dödsångest på

Motion
Många upplever motion som en hjälpsam och långsiktig strategi för att hantera ångest. Motion hjälper oss ofta att få ett avbrott från malande tankar när vi fokuserar på något annat och dels frisätter hormoner som får oss att bli lugnare. Ofta hjälper det också till att göra oss mindre spända i kroppen. 

Andningsövningar
Andningsövningar kan hjälpa kroppen att komma ner i varv och hitta lugnet. Genom att medvetet andas långsamt och regelbundet under en stund, precis som vi ju gör när vi är avslappnade, kan vi hjälpa kroppen in i ett lugnare och mer avslappnat tillstånd och på så sätt lindra ångesten.

Socialt stöd
Socialt stöd är en viktig pusselbit i att hantera alla former av psykisk ohälsa. Att berätta för någon annan om sin ångest är ofta ett effektivt sätt att lätta bördan. Inget är så smärtsamt som att känna oss ensamma när vi mår dåligt. I samtal med andra blir det också lättare för oss att problemlösa och se situationen ur andra perspektiv. Att berätta för andra om vår ångest är också ett sätt för oss själva att öka vår egen acceptans, plus att det många gånger lindrar den skam som är vanlig att vi upplever när vi mår dåligt.

Behandling vid dödsångest

Du behöver vanligen inte få behandling för att du känner dödsångest men om det börjar uppta mer av din tid eller är väldigt besvärande och hindrar dig i vardagen så bör du söka hjälp hos en psykolog.

Ibland är dödsångesten däremot en del av, eller konsekvens av annan psykisk ohälsa, såsom generell oro, stress eller depression. Då finns också anledning att söka hjälp och våra psykologer är vana vid att behandla psykisk ohälsa. Du får oftast tid inom 24 timmar, patientavgift om 100 kr tillkommer. Kom igång här.

Författare