|
Modul 1. Depression och oro – hur allt hänger ihop
|
Du har nu genomfört den första modulen av behandlingen och påbörjat din resa mot ett liv med högre livskvalité! Snyggt jobbat!⭐
Vad är ditt första intryck av behandlingen?
Första delen handlar till stor del om att förstå mer om depression och ångest. Troligen känner du igen dig i flera av de symtom som beskrivs. Du behöver inte känna igen dig i alla, depression och oro kan se olika ut för olika personer.
Du har också fått bekanta dig med observationsmodellen. Den bygger på KBT:s fyra delar – tankar, känslor, kropp och beteenden. Observationsmodellen kommer hjälpa dig att se hur dessa delar hänger ihop och hur de påverkar varandra. Att börja se hur tankar, känslor, kropp och beteende hänger ihop är ett viktigt första steg för att sedan kunna bryta mönstret och börja förändra. Gå gärna tillbaka till den genom din behandling för att lära dig mer om dig själv och vad just du behöver öva på för att må bättre.
I nästa modul kommer du få lära dig mer om hur dina beteenden påverkar ditt mående. Du kommer få träna på konkreta saker som du kan göra för att må bättre. Jag finns här om det är något du undrar över, skriv gärna i chatten i så fall. Lycka till! 😊 |
Modul 2. Börja med B
|
Bra jobbat med andra modulen! Du har nu börjat lägga pusslet bit för bit, och tar ett steg i taget mot en positiv förändring 🌟 Vad tycker du om behandlingen hittills?
Nu har du fått lära dig mer om beteendeaktivering, vilket är en viktig grund i depressionsbehandling. Beteenden påverkar måendet och måendet påverkar beteenden. Eftersom vi inte bara kan bestämma oss för att må bättre så behöver vi börja med just beteendet, eftersom att det är som faktiskt går att förändra. På så vis kommer måendet även förändras som en följd av det. Det blir en positiv spiral istället för en negativ spiral.
I början kan det upplevas som att man behöver tvinga sig till att göra saker, vilket kan kännas tufft. Det är okej och det får kännas så! Det viktigaste är att du ger dig själv tid, tar ett steg i taget och ägnar dig åt beteenden som är givande för dig.
I nästa modul kommer du få lära dig ännu mer om beteenden i form av motion. Du kommer även få arbeta med din motivation vilket kommer hjälpa dig under hela behandlingens gång. Lycka till och skriv till mig om det är något du vill prata om 😊 |
Modul 3. Motion och motivation
|
Den här veckan har du fått stöttning kring motion och motivation 🤸 . På tal om motivation, snyggt jobbat med behandlingen! Kom ihåg att du inte gör den på egen hand, jag stöttar dig i varje steg.
Det kan bli extra viktigt att förstå varför motion är så bra för oss om motivationen till det inte finns där naturligt just nu. Kom ihåg att anpassa aktiviteterna efter dig och vad som känns mest givande. Motion behöver inte innebära ett träningspass, det kan också vara en promenad till mataffären.
Du kan hjälpa dig själv på vägen genom att göra förberedelser, planera in motion i kalendern, börja med det som känns enklast och belöna dig själv efteråt. Testa gärna och se vad som händer! Se det som ett experiment, kanske vill du ta observationsmodellen till hjälp?
I nästa modul kommer du få lära dig mer om oro och ångest. Du kommer sedan få bygga vidare på den kunskapen med konkreta hjälpmedel för att hantera negativa tankar. Lycka till! |
Modul 4. Om oro och ångest
|
Bra jobbat med fjärde modulen! Nu har du kommit en bit in i behandlingen. Ju mer du övar, desto mer kommer det hjälpa.
Den här veckan har du fått lägga extra fokus på att förstå mer om oro och ångest. Du har fått lära dig om kamp-, flykt- och frys-responsen, kroppens automatiska reaktion vid hot. När hjärnan uppfattar något som hotfullt förbereder kroppen sig för att hantera den potentiella faran genom att bli starkare och mer fokuserad. I och med att hjärnan är programmerad för att vara “better safe than sorry” så tenderar vi att överskatta riskerna i vår vardag. Hjärnan har heller ingen förmåga att urskilja verkliga hot mot faror som vi målar upp i våra tankar – därför kan vår KFF-respons även aktiveras när vi tänker på något otäckt💭
Farorna och oron vi ställs inför är sällan livshotande, men det är samma respons som drar igång kroppen. Bara vetskapen om vad som händer i oss kan vara lugnande! Kanske kan det vara hjälpsamt att påminna dig om och säga tyst för dig själv “just det, nu är det min hjärna som tror att något livshotande kommer hända, det är inte konstigt att det känns obehagligt”. Ta gärna andningsövningar till hjälp, det är ett effektivt sätt att lugna systemet på.
I nästa modul kommer du få lära dig om dina knep för att hantera ångest som inte är så hjälpsamma, och hur du kan byta ut dem mot mer effektiva sätt. Lycka till! |
Modul 5. Undvikande av oro och ångest
|
Bra jobbat med veckans modul! Nu har du fått lära dig mer om olika typer av undvikanden och säkerhetsbeteenden 😊.
Undvikande och säkerhetsbeteenden fyller en funktion i stunden. Ångesten känns inte lika stark och kanske till och med försvinner helt om vi undviker eller utövar ett säkerhetsbeteende. Men det är bara en kortsiktig lösning. I längden gör det att vi skjuter problemet framför oss, vilket oftast brukar leda till att ångesten vi försökte dämpa i stunden har hunnit växa sig ännu större. Vilket gör oss ännu mer benägna att undvika eller utöva säkerhetsbeteenden. Det blir lätt en ond cirkel. När vi undviker minskar också vår tolerans för obehag vilket på sikt gör det svårare och svårare att stå ut med obehag. Dessa beteenden minskar tilltron till den egna förmågan, och minskad tilltro gör att vi undviker mer. För att bryta den onda cirkeln behöver vi alltså bryta undvikandet och plocka bort säkerhetsbeteenden. Skulle du kunna testa att inte använda dig av undvikanden eller säkerhetsbeteenden och se vad som händer då?
Fortsätt ditt arbete med den 7e modulen under den kommande veckan. Här kommer du att få arbeta med negativa tankar. |
Modul 6. Negativa tankar
|
Nu har du kommit halvvägs in i behandlingen, heja dig! Hur är din upplevelse av behandlingen än så länge?
I den här modulen har du fått träna på strategier för att hantera negativa tankar. Tankar är ofarliga i sig men kan påverka oss negativt när vi agerar som att tankarna vore sanna. Egentligen är våra tankar främst föreställningar i form av ett antal ord eller bilder som dyker upp i en viss ordning i huvudet. Om vi kan skapa mer distans till tankarna brukar det minska tankarnas påverkan på hur vi mår och vad vi gör. Kommer du ihåg att du tidigare fått möjlighet att fylla i dina värderingar? Ett sätt att skapa distans till tankarna är att påminna sig själv om sina värderingar och låta den kompassen styra, istället för de negativa tankarna. Det kommer du få öva mer på i nästa modul. Det är en mer pålitlig metod som kommer föra dig närmare det livet du faktiskt vill leva. Hur vill du öva på att skapa mer distans till tankarna? Vad tror du kommer fungera bäst för dig?
Fortsätt ditt arbete med den sjunde modulen. Den bygger vidare på modulen som du nyss har arbetat med, och du kommer att få fortsatt stöttning i att hantera negativa tankar. Hör gärna av dig om du behöver stöd 🙂 |
Modul 7. Hantera negativa tankar
|
Jag ser att du denna vecka har arbetat den 7e modulen där du får ta del av viktig kunskap om hantering av negativa tankar. Tjusigt gjort!
Du har fått öva på att se på dina tankar som tankar, och att hantera dem genom acceptans. Att träna på att inta ett accepterande förhållningssätt kring det vi inte kan förändra kan lyfta den tyngd vi lägger på oss själv att kunna “lösa allt”. Det är alltså viktigt att samtidigt som vi kämpar med att förändra, också acceptera situationen och visa förståelse mot oss själva. På så sätt kan vi träna på att lägga energi på rätt saker – det som faktiskt går att förändra. Det som inte går att förändra kan vi träna på att istället acceptera. Om vi försöker förändra det som står utanför vår egna makt går det åt mycket energi utan att vi får någon utdelning för det.
Acceptans är på så vis ett kraftfullt verktyg vid negativa tankar. Se gärna om du kan träna på acceptans i din vardag när de negativa tankarna dyker upp.
I nästa modul kommer du få bygga vidare på det du lärt dig om tankar. Du kommer få träna på att bryta grubbel och ältande. Som vanligt är du välkommen att skriva om du har frågor, jag finns här 🙂 |
Modul 8. Ältande och oro
|
Bra jobbat med modul 8! I den här modulen har du fått bekanta dig med flera strategier för att bryta oro och/eller ältande i stunden men också hur du kan hantera det på längre sikt.
Här spelar vår uppmärksamhet en viktig roll, vilket du har fått lära dig mer om i ena videon. Lämnar vi vår uppmärksamhet oövervakad och att den får riktas mot vad som helst så åker ofta uppmärksamheten inåt till just oro och ältande. Vi kan tänka vår uppmärksamhet som en ficklampa som vi kan rikta ut på omvärlden eller inåt på våra tankar och känslor.
Märker du att du fastnar i oro eller ältande kan du skriva ned detta och ta med det till orosstunden. Genom att ge utrymme åt de oroliga tankarna på en avsatt och avgränsad tid, kan du träna på att medvetet rikta ficklampan inåt eller utåt. Det förhindra att tankarna tar över under hela dagen. Du kan påverka dina tankar och var du riktar din uppmärksamhet, kom ihåg det! 💪
I nästa modul kommer du att få lära dig mer om sömn. Hör gärna av dig om det är något du undrar över😊 |
Modul 9. Sömn och sömnproblem
|
Du har nu fått lära dig mer om sömn och hur detta påverkar måendet 💤 Vad tyckte du om modulen, vad var mest hjälpsamt?
För att förbättra sömnen har du fått möjligheten till att skapa ditt eget sömnrecept. Metoden handlar om att hjälpa hjärnan att koppla ihop sängen med sömn och inget annat. Om man ägnar sig åt diverse andra vakna aktiviteter i sängen (som att se på film, läsa eller till och med jobba) är det lätt hänt att hjärnan varvar igång när man lägger. Det är det som hjärnan är van vid!
Detsamma gäller för att ligga vaken och vända och vrida på sig på nätterna – det gör också att hjärnan förknippar sängen med annat än att sova. Finns det några förändringar som blir extra viktiga för dig att fokusera på, för att hjälpa hjärnan att förknippa sängen med att sova?
I nästa modul kommer du få lära dig mer om relationer och hur socialt stöd kan hjälpa dig att må bättre. Hör gärna av dig om du undrar något! 😊 |
10. Relationer och socialt stöd
|
Nu har du kommit till den sista modulen med nytt tema, härifrån blir det repetition och planering framåt! Så bra jobbat av dig att ha tagit dig såhär långt! ⭐
I veckan har du fått kartlägga relationer och ditt sociala stöd, samt hur du kan ta hjälp av det för att må bättre. Precis som det visade sig när du fick kartlägga skillnader i beteenden tidigare och nu, så är det vanligt att dra sig tillbaka vid depression och ångest. Som du fått lära dig i modulen så kan det bli extra knepigt med relationer till andra, detta eftersom de kanske inte vet om hur man mår, och känslan kan vara att ingen skulle förstå heller.
Hoppas du hittat något värdefullt här som du kan ta med dig till dina relationer. Både om hur du kan söka hjälp och stöd men också hur du kan stötta och visa andra att du lyssnar. Se om du kan utmana dig att kanske berätta något om ditt mående eller be om stöd från någon i din närhet. Om du testar det, skriv gärna några rader om hur du tyckte att det var, jag vill gärna höra 🙂
I nästa modul kommer du få hjälp med att göra fortsatta framsteg, även efter behandlingens slut. Lycka till och hör av dig om du funderar över något! 😊 |
11. Fortsätt det goda arbetet
|
Nu påbörjas planerandet och vidmakthållande av det som du lärt dig under det här programmet. Vilket toppenjobb du gjort som arbetat igenom modulerna under veckorna som gått! Heja dig! 👏
Som du gått igenom den här veckan blir det viktigt att planera för att fortsätta med de verktyg som du lärt dig under programmet. Ju mer du övar, desto lättare blir det att bibehålla det som vanor och rutiner. Att bygga upp goda vanor är viktigt att göra eftersom vi aldrig vet när livet kan bjuda på något tungt som skulle kunna trigga igång depressiva besvär. Har du en god grund och hjälpsamma vanor att stå på blir det oftast mycket lättare att ta sig igenom tunga stunder. Du har även fått gå tillbaka till dina värderingar och fått möjlighet att planera in fler positiva beteenden för framtiden.
Bestäm för dig själv hur ofta du framöver vill göra en check-up av dina värderingar och att du rör dig i riktning med dem. Det kan vara allt från en gång i veckan till en gång om året.
I den sista modulen av behandlingen kommer du nu att få blicka både bakåt och framåt för att kunna se den skillnad du har åstadkommit under behandlingen. Du kommer även få göra en plan för ditt fortsatta arbete i framtiden. Jag ser fram emot att ses igen för att avsluta behandlingen tillsammans! 🌼 |
12. Blicka framåt
|
Nu har vi nått slutet av denna behandling för depression och oro🎉
Vilket fantastiskt fint arbete du har gjort under dessa veckor i behandlingen.
Du har bland annat fått möjlighet till att kartlägga dina besvär, satt ord på det som är viktigast för dig i livet och planerat in positiva beteenden. Du har också fått träna på olika sätt att hantera negativa tankar, exempelvis genom acceptans, tacksamhet, orostid och att skifta fokus till positiva tankar. Under denna tid har du lagt ner stor ansträngning för att ta kliv i riktning mot ett bättre mående, passa på att tacka dig själv för allt du gjort!
Jag ser fram emot att få träffas för ett avslutande samtal där vi får chansen att knyta ihop säcken tillsammans, fira dina framsteg och diskutera planen framåt för ditt fortsatta självständiga arbete.
Efter vårt avslutande samtal kommer vår koppling här på Braive att tas bort vilket innebär att vi inte längre kommer att ha någon kontakt här via chatten och jag kommer inte längre att ha en insikt i din aktivitet här på plattformen. Du kommer att ha full tillgång till hela behandlingsprogrammet under 5 års tid framöver, se till att använda det för att upprätthålla dessa viktiga verktyg i din vardag så att du kan fortsätta ta stora kliv i rätt riktning ✨
Jag önskar dig ett stort lycka till för framtiden! |