Första tiden efter förlossning

Förlossningen är en stor omställning för både kvinnan och hennes kropp. Det tar tid för kroppen att återhämta sig från både tiden som gravid men också förlossningen. Under den första tiden kan hormonerna vara i obalans och kroppen förändras.

Hur förändras kroppen efter förlossning?

De första veckorna efter förlossningen är kroppen fortfarande i omställning. Livmodern drar ihop sig och återgår till sin normala storlek, och bäckenbottenmusklerna är svaga. Det kan vara smärtsamt att gå på toaletten och ha sex.

Bröstet börjar producera mjölk, och det kan vara svullet och ömt. Det är viktigt att amma regelbundet för att stimulera mjölkproduktionen.

Hur påverkas hormonerna efter förlossning?

Efter förlossningen sjunker nivåerna av östrogen och progesteron kraftigt. Detta kan leda till en rad olika symtom, bland annat:

  • Humörsvängningar
  • Sömnproblem
  • Oro och ångest
  • Depression

Dessa symtom är normala och brukar avta inom några veckor eller månader. Om symtomen är svåra eller långvariga är det viktigt att söka hjälp hos en läkare.

Hantera hormonella förändringar efter förlossning

Det finns några saker som man kan göra för att hantera hormonella förändringar efter förlossning:

  • Vila mycket och sov när du kan.
  • Ät en hälsosam kost.
  • Motionera regelbundet.
  • Prata med någon om hur du mår.

Det är också viktigt att komma ihåg att det är normalt att känna sig trött, orolig och ledsen efter förlossning. Ge dig själv tid att återhämta dig, och prata med någon om du behöver stöd.

Tips för att hantera hormonella förändringar efter förlossning

  • Prata med din partner, familj eller vänner om hur du mår.
  • Ta hand om dig själv genom att vila, äta hälsosamt och motionera.
  • Ta hjälp av en läkare om du behöver det.
  • Kom ihåg att det är normalt att känna sig trött, orolig och ledsen efter förlossning. Ge dig själv tid att återhämta dig.

Förlossningen är en stor omställning för både kvinnan och hennes kropp. Det tar tid för kroppen att återhämta sig från både tiden som gravid men också förlossningen. Under den första tiden kan hormonerna vara i obalans och kroppen förändras.

Skriven och granskad av

Senast uppdaterad: 13 mars 2025
Fakta & råd

Npf

Npf, eller neuropsykiatriska funktionsnedsättningar, är ett samlingsnamn för diagnoser som adhd, autism och Tourettes syndrom. Dessa tillstånd påverkar hur du…
Fakta & råd

PMS

PMS, eller premenstruellt syndrom, är en samling fysiska och känslomässiga besvär som kan uppstå dagarna innan du får mens. Symptom…
Stress

PTSD

Posttraumatiskt stressyndrom (PTSD) är en psykisk sjukdom som kan uppstå när du har upplevt eller bevittnat en traumatisk händelse. Vanliga…
  • Legitimerad psykolog

    Nicole är legitimerad psykolog med examen från Mittuniversitetet och har arbetat inom digital vård sedan sin examen. Hon började som psykolog, teamledare och rehabkoordinator på Utmattningshjälpen, en del av PBM Sweden/Kry, där hon även byggde upp och utvecklade det digitala behandlingsteamet. Nicole har sedan gått vidare till rollen som affärsutvecklare hos Din Psykolog, där hon kombinerar sitt intresse för innovation inom vården med fortsatt kliniskt arbete. Hennes engagemang för att förbättra digital vård har även resulterat i skapandet av digitala behandlingslösningar inom Region Stockholm och Västra Götalandsregionen.

  • Chefspsykolog

    Felicia är legitimerad psykolog med examen från Uppsala Universitet 2016 och arbetar idag som chefspsykolog på Din Psykolog. Hon har tidigare byggt upp och utvecklat vårdverksamheten på Nytida, där hon var operativ chef. Hon har även varit mentor och verksamhetsutvecklare på Mendly och ansvarat för samarbetet med en fysisk vårdcentral på PBM. Felicia har deltagit i beslut kring vårdstruktur och lokaler på Allmänpsykiatriska mottagningen i Nyköping och har handlett många grupper inom tre olika verksamheter.

  • Legitimerad psykolog

    Andres är legitimerad psykolog med examen från Karolinska Institutet och har bidragit till forskning vid Institutionen för klinisk neurovetenskap, där hans arbete publicerats i prestigefyllda tidskrifter som Nature. Han har även varit verksam som föreläsare vid METIS, där han utbildade specialistläkare. Andres har drivit utveckling inom Region Stockholm, med fokus på forskning och utveckling av blandad KBT för PTSD och intensiv PTSD-behandling. Utöver sitt kliniska arbete har Andres en lång karriär inom produktutveckling och verkar idag som Chief Product Officer (CPO) på Din Psykolog, där han leder innovativa digitala lösningar för psykologisk behandling.