Nedstämdhet

Känner du dig ofta ledsen och nere, med gråten nära till hands? Är det som en tyngd i bröstet som inte vill släppa? Fastnar du på kvällarna i grubbel och tankar på misslyckande? Då är du sannolikt nedstämd.

Nedstämdhet kan du känna ett kort ögonblick, några timmar, dagar, veckor, månader eller år. Att i vissa stunder och under korta perioder känna nedstämdhet är inte farligt, utan helt normalt. Alla blir nedstämda ibland.

Vi blir sorgsna för att vi ska stanna upp i tillvaron och reflektera över om vi ska förändra något i våra liv. Det kan därmed vara hjälpsamt att känna nedstämdhet. Det kan mana dig till att göra förändringar som gör ditt liv till det bättre.

Det kan kännas obehagligt i kroppen eftersom den kanske reagerar rent fysiskt på din nedstämdhet. Du kan känna dig tung och slö, allt för att få dig att stanna upp.

Ofta kan nedstämdheten färga dina tankar och göra att du ser världen som genom en grå lins. Du tolkar många saker i ett negativt ljus. Det är lätt att fastna i grubblande negativa tankebanor.

Kanske att det känns som att du löser problem när du grubblar, och ibland kanske du gör det också. Men om du noterar att du inte kommer någon vart, utan ältar runt i cirklar, är det en god idé att göra någonting annat.

Grubblet tenderar för många att dyka upp när man är ensam eller ska somna. När tiden finns till grubbel, och andra distraktioner inte finns i samma utsträckning, kommer de negativa tankarna som ett brev på posten.

Ibland är det lätt att förstå varför du är nedstämd, något jobbigt eller negativt har hänt på jobbet, i skolan, i din familj eller i din bekantskapskrets. Ibland är det svårare att sätta fingret på vad som har gjort dig nedstämd, det är också helt okej.

Symptom vid nedstämdhet

Nedstämdhet kan ge flera olika symtom och det skiljer sig så klart åt från person till person vilka man har. Här är några vanliga symptom:

  • Orkeslöshet
  • Trötthet
  • Minskad aktivitet
  • Svårigheter med sömnen
  • Minskat intresse
  • Minskad glädje 
  • Grubblande tankar
  • Skuldkänslor

Kroppslig orsak till symptomen

Om du i samband med din nedstämdhet har symptom som långvarig trötthet och brist på energi är det klokt att uppsöka en läkare på din vårdcentral för att utesluta medicinska orsaker. 

Medicinska tillstånd (t.ex. sköldkörtelproblem eller vitaminbrist) kan ge symptom som liknar de du får när du är nedstämd. Om läkaren bedömer att det inte finns någon somatisk orsak är det fritt fram att träffa en psykolog för bedömning inför eventuell behandling om nedstämdheten har hållit i sig.

Vad du kan göra själv

  • Tillåta känslor och tankar. Alla känslor och tankar är ok och får finnas där.
  • Planera in att göra en eller några saker som brukar göra dig glad.
  • Om du fastnar i grubbel – testa att göra en annan aktivitet som håller dig sysselsatt. Dyker tankarna upp även då är det ok, de får fortsatt finnas där.
  • Måna om dig själv: ät regelbundet, rör på dig och ha regelbundna sovtider. 
  • Var stolt över varje framsteg. Du ska inte flytta ett berg direkt, utan ta en sten i taget.
  • Be om hjälp när du behöver hjälp.

Behandling vid nedstämdhet

Vad kan du få för behandling? Nedstämdhet är vanligen ett av symptomen du har vid depression. Om du är deprimerad kan du få såväl psykologisk behandling som läkemedelsbehandling. 

Om nedstämdheten väckts som följd av andra besvär, såsom social ångest eller generell oro som kanske lett till att du undviker att göra sådant som du mår bra av, kan psykologisk behandling för social ångest eller generell oro även ge positiva effekter på din nedstämdhet.

Om du enbart är nedstämd, och alltså inte mår så dåligt att du är deprimerad eller besväras av annan psykisk ohälsa, får du vanligen söka privat terapi om du önskar prata med en psykolog. 

Det kan vara svårt att själv avgöra vad som besvärar dig, så om du mår dåligt och känner dig osäker kan du alltid boka ett bedömningssamtal med en psykolog.

Känner du dig ofta ledsen och nere, med gråten nära till hands? Är det som en tyngd i bröstet som inte vill släppa? Fastnar du på kvällarna i grubbel och tankar på misslyckande? Då är du sannolikt nedstämd.

Nedstämdhet kan du känna ett kort ögonblick, några timmar, dagar, veckor, månader eller år. Att i vissa stunder och under korta perioder känna nedstämdhet är inte farligt, utan helt normalt. Alla blir nedstämda ibland.

Skriven och granskad av

Senast uppdaterad: 13 mars 2025
Depression

Förlossningsdepression

Förlossningsdepression, ibland kallad postpartumdepression, är en psykisk sjukdom som kan drabba dig efter att du fött barn. Du kan uppleva…
Depression

Allt om depression

Depression kännetecknas av en ihållande känsla av sorg och tomhet samtidigt som det är vanligt att känna sig irriterad. Vidare…
Depression

Melankoli

Melankoli är ett äldre begrepp med långa historiska rötter och brukar beskrivas som en djup, ihållande nedstämdhet som ofta saknar…
  • Legitimerad psykolog

    Nicole är legitimerad psykolog med examen från Mittuniversitetet och har arbetat inom digital vård sedan sin examen. Hon började som psykolog, teamledare och rehabkoordinator på Utmattningshjälpen, en del av PBM Sweden/Kry, där hon även byggde upp och utvecklade det digitala behandlingsteamet. Nicole har sedan gått vidare till rollen som affärsutvecklare hos Din Psykolog, där hon kombinerar sitt intresse för innovation inom vården med fortsatt kliniskt arbete. Hennes engagemang för att förbättra digital vård har även resulterat i skapandet av digitala behandlingslösningar inom Region Stockholm och Västra Götalandsregionen.

  • Chefspsykolog

    Felicia är legitimerad psykolog med examen från Uppsala Universitet 2016 och arbetar idag som chefspsykolog på Din Psykolog. Hon har tidigare byggt upp och utvecklat vårdverksamheten på Nytida, där hon var operativ chef. Hon har även varit mentor och verksamhetsutvecklare på Mendly och ansvarat för samarbetet med en fysisk vårdcentral på PBM. Felicia har deltagit i beslut kring vårdstruktur och lokaler på Allmänpsykiatriska mottagningen i Nyköping och har handlett många grupper inom tre olika verksamheter.

  • Legitimerad psykolog

    Andres är legitimerad psykolog med examen från Karolinska Institutet och har bidragit till forskning vid Institutionen för klinisk neurovetenskap, där hans arbete publicerats i prestigefyllda tidskrifter som Nature. Han har även varit verksam som föreläsare vid METIS, där han utbildade specialistläkare. Andres har drivit utveckling inom Region Stockholm, med fokus på forskning och utveckling av blandad KBT för PTSD och intensiv PTSD-behandling. Utöver sitt kliniska arbete har Andres en lång karriär inom produktutveckling och verkar idag som Chief Product Officer (CPO) på Din Psykolog, där han leder innovativa digitala lösningar för psykologisk behandling.