Fomo
FOMO, eller “Fear of Missing Out”, betyder att du känner rädsla för att gå miste om upplevelser eller möjligheter som andra tar del av. Du kan uppleva en stark oro för att inte hänga med i vad som händer, vilket ofta leder till stress och ett nästan tvångsmässigt behov av att hela tiden vara uppkopplad.
Tecken på att du lider av fomo
FOMO kan ta sig uttryck på flera sätt. För det första kanske du märker att du nästan ständigt kontrollerar dina sociala medier för att se vad som händer och vad andra gör. Dessutom kan du känna ett behov av att hela tiden vara nåbar, eftersom du fruktar att du ska missa något viktigt om du inte är det. Vidare kan du ofta jämföra ditt eget liv med andras, där du kanske upplever att alla andras liv verkar spännande medan ditt eget känns mindre intressant. Å ena sidan är det vanligt att du blir stressad och rastlös när du inte kan vara uppkopplad, och å andra sidan kan du få svårt att koppla av även när du är ledig.
När ska jag söka vård
Om din oro eller rädsla för att missa något är så stor att den påverkar ditt vardagsliv på ett negativt sätt, kan det vara läge att söka professionell hjälp. Du kanske märker att du sover dåligt, får ångest eller upplever annan psykisk sjukdom kopplad till dina FOMO-känslor. Enligt 1177.se finns det olika former av stöd att få, exempelvis samtalsterapi, KBT eller läkemedelsbehandling vid behov. Därför är det klokt att ta kontakt med en vårdcentral eller psykolog om du känner att du inte klarar av situationen på egen hand.
Vad kan jag göra själv
Du kan vidta flera åtgärder för att minska din FOMO. Till att börja med kan du stänga av notiser och begränsa den tid du tillbringar på sociala medier. Genom att planera bestämda stunder då du är online, minskar du risken för att ständigt bli avbruten och stressad. Enligt American Psychological Association kan det också vara hjälpsamt att ägna sig åt aktiviteter som stärker din självkänsla och ditt välmående, till exempel promenader, avslappning eller meditation. Dessutom kan du prova att umgås mer fysiskt med vänner och familj i stället för att bara hålla kontakten digitalt. Slutligen är det värdefullt att fokusera på vad du faktiskt vill och behöver, snarare än vad andra gör eller säger.
Sammanfattning
FOMO är en modern form av oro för att missa sociala eller arbetsrelaterade aktiviteter som andra deltar i. Den kan visa sig i ständiga jämförelser, stress, ångest och rastlöshet. Du bör söka vård om dessa känslor blir för kraftiga och hindrar ditt dagliga liv. Samtidigt finns det konkreta steg du själv kan ta, exempelvis att sätta gränser för skärmtid och träna ditt lugn genom meditation och avslappning. När du aktivt lär dig uppskatta dina egna behov, minskar du känslan av att konstant behöva vara med på allt.
Källor
FOMO, eller “Fear of Missing Out”, betyder att du känner rädsla för att gå miste om upplevelser eller möjligheter som andra tar del av. Du kan uppleva en stark oro för att inte hänga med i vad som händer, vilket ofta leder till stress och ett nästan tvångsmässigt behov av att hela tiden vara uppkopplad.
Innehåll
Skriven och granskad av
Relaterade artiklar
-
Nicole Virtanen
Legitimerad psykologNicole är legitimerad psykolog med examen från Mittuniversitetet och har arbetat inom digital vård sedan sin examen. Hon började som psykolog, teamledare och rehabkoordinator på Utmattningshjälpen, en del av PBM Sweden/Kry, där hon även byggde upp och utvecklade det digitala behandlingsteamet. Nicole har sedan gått vidare till rollen som affärsutvecklare hos Din Psykolog, där hon kombinerar sitt intresse för innovation inom vården med fortsatt kliniskt arbete. Hennes engagemang för att förbättra digital vård har även resulterat i skapandet av digitala behandlingslösningar inom Region Stockholm och Västra Götalandsregionen.
-
Åsa-Maria Stigsdotter Greenlee
Legitimerad psykologÅsa-Maria Greenlee är legitimerad psykolog med examen från Göteborgs universitet 2005 och erhöll sin legitimation 2006. Hon arbetade inom Barn- och ungdomspsykiatrin i Skaraborg och Jönköping mellan åren 2005 och 2019. Därefter var hon verksam inom primärvård i digital form på Doktor.se under perioden 2020 till 2023. Idag jobbar hon Din Psykolog där hon verkar kliniskt och hjälper till med att skriva artiklar och annat.
-
Andres Cabrera
Legitimerad psykologAndres är legitimerad psykolog med examen från Karolinska Institutet och har bidragit till forskning vid Institutionen för klinisk neurovetenskap, där hans arbete publicerats i prestigefyllda tidskrifter som Nature. Han har även varit verksam som föreläsare vid METIS, där han utbildade specialistläkare. Andres har drivit utveckling inom Region Stockholm, med fokus på forskning och utveckling av blandad KBT för PTSD och intensiv PTSD-behandling. Utöver sitt kliniska arbete har Andres en lång karriär inom produktutveckling och verkar idag som Chief Product Officer (CPO) på Din Psykolog, där han leder innovativa digitala lösningar för psykologisk behandling.