Ångest

Klimatångest – 8 handfasta tips som lär dig hanterar den

By 18 november, 2021december 1st, 2023No Comments

Så hanterar du klimatångest
Att dagligen matas med dystra klimatrapporter och bilder på extremväder kan få en att känna ångest, oro och frustration. Det är inte konstigt att så många har klimatångest, ett samlingsnamn för de negativa känslor man upplever kopplat till klimatförändringarna. Känslorna kan se väldigt olika ut: en del upplever ilska och frustration medan andra känner uppgivenhet, sorg och skam. Med rätt strategier går klimatångest att leva med och kan till och med vändas till något konstruktivt om man väljer att agera.

1. Tillåt känslorna
Tillåt och acceptera de känslor som finns. De är kanske starka, obehagliga och till och med motsägelsefulla, men endast genom att identifiera dem kan man börja ta itu med dem. En del känslor kan upplevas som förlamande, såsom hopplöshet. Dessa känslor ska inte förnekas men man kan utnyttja kraften i de mer energigivande känslorna. Ilska och frustration kan till exempel fungera som bränsle och motivation till att agera men det är också okej att bara känna de känslor som finns.

2. Var i nuet
Att ha klimatångest kan vara psykiskt påfrestande men även yttra sig i fysiska besvär, som ökat stresspåslag, spända muskler, tandgnissling och huvudvärk. Försök hitta sätt att lugna det centrala nervsystemet. Klimatförändringarna innebär att gå en osäker framtid till mötes och våra hjärnor gillar inte osäkerhet. Det kan därför hjälpa att engagera sig i nuet genom mindfulnessövningar, meditation och andningsövningar. Att vara i naturen har en lugnande effekt på vårt centrala nervsystem, så kanske räcker det att bara gå utanför dörren.

3. Gör vad du kan
Klimatförändringarna är en alldeles för stor och komplex fråga för någon enskild person, företag eller regering att lösa på egen hand. Fokusera därför på det som du faktiskt kan göra. Det kan vara mindre förändringar, som att äta mindre kött, minska konsumtionen eller åka mer kollektivt. Det kan även handla om större åtaganden, som att delta i protester eller engagera sig tillsammans med grannar eller kollegor för att driva igenom förändringar i närområdet eller på arbetsplatsen. Oavsett vad det är – sänk kraven på dig själv.

4. Pausa från nyheter
Att ta del av för mycket negativa nyheter om klimatet kan påverka den mentala hälsa negativt. Om du känner att du blir nedtyngd av alla nyhetsuppdateringar – ta en paus. Det kan räcka med några timmar men ibland kan flera dagars uppehåll behövas.

5. Ta hand om dig
Att ställa om och bidra till förändringar är viktigt i kampen mot klimatförändringarna. Men det är också viktigt att ta hand om sig själv. Se därför till att det finns tid och utrymme i veckodagarna att göra sådant du gillar. Det kan vara alltifrån att träna, vistas i naturen och läsa en bok till att laga din favoritmiddag eller se på tv. Vi kan inte ta hand om planeten om vi inte också tar hand om oss själva.

6. Fokusera på det positiva
Det är lätt att fastna i negativa nyheter och oroande statistik när det gäller klimatförändringarna. Men det kan vara bra att komma ihåg att det finns många människor runt om i världen som arbetar aktivt för att försöka lösa problemen och att förändringar faktiskt genomförs. Att följa dessa människors arbeten och insatser för klimatet kan inge hopp och lindra klimatångesten.

7. Du är inte ensam
Enligt SOM-institutet är klimatförändringarna den fråga som oroar svenskarna mest. Du är alltså långtifrån ensam om du har klimatångest och det kan vara bra att få kontakt med andra människor som känner likadant och bryr sig om samma problem som du. Förutom stöd och uppmuntran kan kontakten med andra även leda till kreativa idéer och sätt att bidra i kampen mot klimatförändringarna.

8. Prata med någon
Man kan se klimatångest som en ganska sund reaktion på ett reellt hot – det är logiskt att reagera när vi känner oss hotade. För en del fungerar klimatångesten som katalysator för att agera men för vissa blir den så överväldigande att man fastnar i negativa tankar och känslor, framför allt om man redan har psykisk ohälsa eller ångestbenägenhet. Då kan det vara bra att prata med någon. Vissa kan finna stöd hos en vän, familjemedlem eller kollega. Kanske visar det sig att klimatångest är mycket vanligare i bekantskapskretsen än man trott men det kan också visa sig vara tvärtom. Det kan även vara svårt eller känsligt för en del att prata om klimatet. Det är därför viktigt att prata med någon som bekräftar och tar dina känslor på allvar, som en nära vän eller en psykolog.

Boka tid hos en psykolog online

Börja här