Stress

Så hittar du rätt psykolog för dig

By 26 november, 2021december 1st, 2023No Comments

Så hittar du rätt psykolog för dig

Hur vet man att en psykolog eller psykoterapeut är bra? Det inte alltid lätt när det är svårt. När man lider av psykisk ohälsa kan vardagliga saker som man tidigare tyckt varit enkla eller haft mod att göra, bli svåra att utföra. Det kan vara svårt att söka hjälp för tex ångest, depression eller stress och att utvärdera den hjälp man får. Det har visat sig i forskning att samverkan med din psykolog, även kallat alliansen, har en stor inverkan på resultatet av din terapi.

Hur ska en bra psykolog eller en bra psykoterapeut vara då? Det är givetvis väldigt individuellt vem man ”passar ihop med”. Men det finns vissa gemensamma faktorer som gör en bra psykolog.

Dessa frågor kan vägleda dig att utvärdera :

  1. Upplever du att din psykolog eller psykoterapeut visar empati och engagemang? Känner du dig förstådd?
  2. Känner du dig trygg med din psykolog eller psykoterapeut? Upplever du att du kan öppna dig så mycket som du vill öppna dig?
  3. ”Tror” du på metoderna i terapin? Tänker du att metoderna som din behandlare presenterar kan ge effekt på ditt mående?

Om du svara nej på dessa frågor låter det som du bör fundera över att byta psykolog eller psykoterapeut för att få effekt av din behandling.

Boka tid hos en psykolog online

Börja här