Intolerans för ovisshet

Hantering av ovisshet

Ovisshet är en del av livet. Vi kan inte med säkerhet veta vad som kommer att hända, när det kommer hända eller vilka konsekvenser det kommer att få. Det kan vara läskigt och obehagligt att inte veta. Därför är det vanligt att man utvecklar strategier för att hantera det.

Syftet med strategier är att vara till hjälp i svåra situationer. Det luriga är att vissa strategier gör att det känns bättre i stunden, men kan göra livet svårare på sikt. Det kan vara både begränsande och energikrävande. Vi kommer gå igenom närmande och undvikande strategier som kan ställa till det för oss. 

Närmande strategier

Närmande strategier ger ofta en ökad känsla av kontroll. Det kan låta positivt att ha kontroll över en oviss situation, men det kan också göra livet svårare då många saker är omöjliga att kontrollera fullt ut.

Exempel på närmande strategier:

  • Överdrivet inhämtande av information innan beslut
  • Att dubbel- eller trippelkolla information
  • Be om svar och åsikter från andra
  • Överbeskyddande av andra
  • Att ta överdrivet ansvar
  • Grubbel och ältande
  • Perfektionism

Undvikande strategier

Undvikande strategier handlar istället om att försöka röra sig ifrån ovissheten. Att dra täcket över huvudet eller att stoppa huvudet i sanden. Det är en effektiv strategi då obehaget ofta minskar i stunden, men på sikt blir det problematiskt. Ovissheten och obehaget finns fortfarande kvar även om vi försöker undvika den. 

Exempel på undvikande strategier:

  • Ursäkter för att undvika situationer där utfallet är osäkert
  • Att låta bli att inhämta mer information 
  • Att inte gå in helhjärtat i något
  • Undvika att fatta beslut
  • Undvika att ta risker
  • Prokrastinering

Öka tolerans för ovisshet

Som du vet är det inte möjligt att radera alla frågetecken i livet. Det är omöjligt att veta exakt vad som kommer hända framöver, vi kan inte se in i framtiden.

Ett mer realistiskt och hjälpsamt sätt att hantera ovisshet på är att öka toleransen för den. För att öka toleransen behöver vi utsätta oss för ovisshet, precis som en person med spindelfobi i behandling gradvis utsätter sig för spindlar. 

Hur går det till?

Förändringen sker delvis genom beteenden. Genom att förändra våra beteenden så ökar vi chansen att även våra tankar och känslor förändras till mer hjälpsamma och positiva. Du kommer få öva på att agera som om du hade tolerans för ovisshet. Övning ger färdighet! Ju mer du övar, desto naturligare kommer de nya beteenden att bli. Det kan öka både friheten och livskvalitén.

Hemuppgift

Del 1.

Du ska nu få planera ett beteendeexperiment för att möta ovisshet. Exempel på situationer att öva på är att fatta ett beslut, genomföra en presentation utan långa förberedelser eller överlåta ansvar till någon annan. Besvara frågorna nedan. Anteckna på mobil eller papper.

  1. Vad ska du göra?
  2. När ska du göra det?
  3. Vilka orostankar ska du utmana?
  4. Vad är din hypotes, vad tror du kommer hända? Och hur sannolikt är det att det inträffar från 0-100%?  (0 = inte alls sannolikt, 100 = är övertygad om att det inträffar)

Del 2.

När experimentet är klart får du reflektera över hur det var. Utvärdera först själv och sedan tillsammans med din psykolog. Anteckna dina svar som du gjorde i första delen.

  1. Vad hände?
  2. Stämde din hypotes? Om inte, varför?
  3. Hur var det att bete dig på ett nytt sätt? 
  4. Hur starkt tror du nu på din hypotes från 0-100%?

Ta med dig anteckningarna till återbesöket med din psykolog. Bra jobbat!