Modul 8

Vidmakthållandeplan

Behandlingen närmar sig sitt slut och det har blivit tid att göra en vidmakthållandeplan. I den får du möjlighet att sammanfatta och utvärdera behandlingen. Du får även reflektera över dina mål, lärdomar om dig själv, nya verktyg samt göra en konkret plan för tiden framåt.

Vad är ett bakslag?

Ett bakslag innebär att du halkar tillbaka i gamla vanor. Bakslag händer de flesta och är en normal del av processen. Om ett bakslag uppstår betyder det alltså inte att du är tillbaka på ruta ett. Du har fortfarande lärt dig många nya saker med behandlingen.

Vid utmaningar är det extra viktigt att återgå till hjälpsamma verktyg för att ta dig igenom det. Bakslag kan till och med hjälpa, de kan ge dig en chans att lära dig att du klarar av det.

Vägen framåt

Planen är till för din egen skull och kommer att hjälpa dig att fortsätta arbeta med verktygen även efter att kontakten med din psykolog är slut. 

För att du ska få så god hjälp av planen som möjligt, tänk på att:

  • Fundera över hur ofta du vill titta på planen och utvärdera den. Finns det någon särskild dag och tid som passar dig?
  • Skulle det vara hjälpsamt att ställa larm, lägga in en påminnelse i kalendern, lägga planen på en synlig plats, eller göra något annat för att underlätta att titta på och använda planen?
  • Om du har en närstående som du litar på så kan du med fördel involvera den i vidmakthållandeplanen. Att ta stöd från din omgivning är ett bra sätt att upprätthålla det arbete med dig själv som du har genomfört hittills.

Hemuppgift

Vidmakthållandeplan

Börja gärna med att fylla i planen på egen hand. Ta med dig planen till ditt nästa psykologbesök så kan ni gå igenom den tillsammans. 

Vidmakthållandeplan

Mina nya verktyg

 

 

Vad har jag lärt mig om mig själv?

 

 

Vad skulle ett bakslag vara för mig?

 

 

Vad vill jag göra om jag får ett bakslag?

 

 

Plan framåt, vad ska jag fortsätta göra och när?