Modul 7

Vanliga utmaningar vid exponering

Det är vanligt att stöta på olika hinder och utmaningar i arbetet med exponering. I denna modul kommer du att få ta del av hur dessa utmaningar brukar kunna se ut för många, och tips för hur du kan ta dig an dem.

Ökade symtom

Det är inte ovanligt att till en början uppleva fler magsymtom vid exponering. Det kan bero på att magen faktiskt reagerar på att du börjar bryta mot de regler som den tidigare har vant sig vid. Det kan även vara så att du övervakar dina symtom ännu mer än tidigare, på grund av att du är medveten om att du går emot dina tidigare regler för dig själv. 

Att uppleva ökade symtom till en början är inte farligt. Det behöver inte betyda att något är fel. För att exponeringen ska fungera behöver det kännas obehagligt! Därför är det viktigt att påminna dig om varför du gör detta, och att det är en viktig väg framåt för att nå det liv du önskar leva.

“Det är inte rätt läge just nu”

Det är lätt att vänta på ett perfekt tillfälle för exponering: att magen känns lugn, att det är bra väder, att du känner dig i bra form… Problemet med exponering är att det inte finns ett rätt tillfälle då själva övningen går ut på att du ska uppleva obehag och ångest.

Tips: Påminn dig om varför exponering är viktigt för att bryta undvikande beteenden och minska ångest på sikt. Välj en tid för exponeringen och genomför den oavsett hur det känns innan. Tänk meta-exponering, du ska exponera dig själv för att exponera dig själv under “fel” tillfällen och se vad som sker då!

“Det kommer inte gå utan mina säkerhetsbeteenden”

Dina säkerhetsbeteenden smyger sig in i exponeringen. Kanske tar du med dig extra ombyteskläder, letar upp toaletter i förväg, endast äter ”säkra” livsmedel från menyn eller håller mobilen i handen för trygghet. Det är naturligt att vilja göra sådant som minskar obehaget i stunden, men om du använder säkerhetsbeteenden under din exponering minskar du chansen att få syn på vad du faktiskt klarar av utan dem.

Tips: Identifiera dina vanliga säkerhetsbeteenden och prova att lämna dem hemma, steg för steg.

“Men ångesten försvinner ju inte”

Ibland kan det kännas som att ångesten aldrig sjunker, trots att du stannar kvar i situationen. Då är det lätt att tappa hoppet. Men ångest fungerar inte alltid som vi vill. Ibland släpper den långsamt. Ibland är det först i efterhand du märker att den klingat av. Ibland går det jättebra ena gången och känns mer utmanande andra gången. 

Tips: Fokusera inte bara på att ångesten ska gå ner, fokusera på att du gör något viktigt trots att den är där. Det är också ett viktigt framsteg i sig.

“Tänk om det inte går bra”

Under en exponering kan negativa tankar dyka upp som: ”Det här är onödigt”, ”Jag klarar inte det här”, ”Tänk om det går fel”. Det är helt normalt. Genom att gå emot de negativa tankarna kan du få chansen att motbevisa dem. Då kan du visa att tankarna inte nödvändigtvis är sanna. Om det skulle gå “fel” under exponeringen får vi dessutom en utmärkt chans att visa oss själva att vi faktiskt kan klara av det med.
 

Tips: Se tankarna som just tankar, inte som sanningar. De får finnas, men du behöver inte agera utefter dem.

”Om jag ska göra det, måste jag göra det perfekt”

En vanlig fälla är att tänka att vi behöver genomföra exponering på ett perfekt vis för att den ska bli bra. Om vi tänker på detta vis riskerar vi att göra tröskeln för hög, och det kanske slutar med att du inte gör något alls.

Tips: Sänk ribban. En liten övning är bättre än ingen alls. Det viktigaste är att du rör dig i rätt riktning, inte hur snabbt eller snyggt det går.

Hemuppgift

Planera din fortsatta exponering med hjälp av instruktionerna från tidigare modul. Ta gärna hjälp av tipsen från den här modulen om du upplever utmaningar.