I den här modulen kommer du lära dig mer om exponering. Du kommer även få sätta ångesthierarkin i handling genom att planera för och genomföra något som väcker obehag.
Modul 5
Introduktion till exponering
Vad är exponering?
Exponering innebär att vara kvar i en jobbig situation tills ångesten har avtagit i styrka. Syftet är att få chansen att lära om – du klarar sådant du kanske inte tror att du klarar och vanligen undviker!
När du har valt ut en situation ska du under exponeringen plocka bort dina säkerhetsbeteenden, vara närvarande i situationen och försöka låta tankar, känslor och kroppsliga upplevelser få finnas.
Hur kan exponering hjälpa vid IBS?
Du känner antagligen igen att du, utöver dina besvärande magsymtom, låter magen styra mycket av vad du gör och inte gör. Genom att möta skrämmande situationer på ett planerat sätt så kan du få känslan av att du har kontrollen. Situationerna kan då så småningom kännas mindre farliga eller obehagliga. Med övning kan de till och med kännas ofarliga eller positiva!
Även om exponering inte helt tar bort symtomen så kommer du att kunna göra fler saker tillsammans med symtomen. På så vis kommer du inte bara öka känslan av kontroll, utan även öka din livskvalité.
Hemuppgift
1. Planering
- Läs igenom din ångesthierarki och välj en situation som känns utmanande men samtidigt genomförbar. Om du känner dig osäker, börja gärna med något som känns enklare att genomföra.
- Bestäm när du ska göra övningen och avsätt tillräckligt med tid.
- Beskriv vad du är rädd för kommer hända och hur du skulle märka att det inträffar. Försök gärna formulera dina orostankar så konkret som möjligt, då blir de lättare att utvärdera.
- Skatta hur stark nivå av ångest du tror du att du kommer att ha. Skatta från 0 – 100 (0=ingen och 100=starkast tänkbara).
2. Genomför exponeringen
- Försök att avstå från säkerhetsbeteenden under exponering.
- Stanna i situationen tills graden av ångest har halverats.
- Gör ditt bästa för att vara närvarande, notera tankar och kroppsliga reaktioner utan att fly eller kontrollera.
3. Reflektera efteråt
- Hur gick det? Kunde du följa din plan?
- Hur stark blev din ångest?
- Inträffade det du var rädd för? Om ja, hur hanterade du det?
- Vad lärde du dig?
Skriv gärna ned dina reflektioner efter övningen och ta med dig dem till nästa besök med din psykolog.