Stress

Hur slutar jag stressa? 3 st handfasta tips!

By 22 mars, 2021december 1st, 2023No Comments

Hur slutar jag stressa?

Känner du dig stressad? Går du och tänker på problem eller saker du behöver göra utan att kunna sluta? Upplever du att du saknar kontroll över din situation? En baksida med att ha ett högt tempo är att det kan vara svårt att märka om återhämtningen är bristfällig. Man kan helt enkelt vara för upptagen för att känna av sina basala behov av vila. Ibland kan detta obemärkt leda till att man drabbas av stressproblematik.
Är du en av dem som som känner av stressen och inte vet vad du ska göra för att må bättre? Här får du 3 grundläggande tips på vad du kan göra för att minska risken för negativa effekter av stress genom att prioritera att ta hand om din kropp och få återhämtning.

1. Rör på dig, rimlig fysisk aktivitet är ett bra sätt att motarbeta de negativa effekterna av stress. Detta finns det ett starkt stöd för i forskningen. Så hur kan du komma igång med det här? Gå promenader eller träna, gör det som passar dig. Känn efter vad din kropp säger och träna på en lagom nivå utefter just din kropps förutsättningar. Om det är svårt att sätta igång kan du börja med att välja ut vad du ska göra, såsom promenader, gym, fotboll eller dans. Därefter kan du bestämma dig för vilken dag i veckan du vill göra aktiviteten och under hur lång tid. Börja hellre med en kort stund om ett långt träningspass känns för tufft. Du kan sedan successivt börja promenera/träna oftare eller under längre tid tills du hittar en nivå som är lagom för just dig.

2. Gör saker du tycker är roliga och saker som får dig att slappna av, detta minskar oftast stresshormonerna i kroppen. Vad som är roligt är väldigt individuellt. Stanna gärna upp och fundera på vad just du tycker om och vad som brukar ge dig energi eller få kroppen att slappna av. Kanske att det ger energi att gå på museum, spela innebandy, äta middag med en vän eller spela spel. Kanske att du slappnar av när du tar ett varmt bad, lyssnar på din favoritmusik eller dricker en kopp te. Fundera på vad just du behöver göra för att tanka energi och slappna av i kroppen. Planera gärna in några sådana aktiviteter i ditt schema. Efteråt kan du utvärdera om det blev som du tänkt. Fick du energi, kunde du slappna du av? Eller behöver du testa andra aktiviteter för att få önskad effekt? Leta dig fram till vilka aktiviteter som ger dig återhämtning.

3. Vila och sov i den mån du klarar av det. Gör plats i vardagen och tillåt dig själv att slappna av när du kan. Ta pauser under dagarna. Prioritera att få den mängd sömn du behöver. Vissa behöver kanske sju timmar och andra behöver nio timmar. Se till att ge dig utrymme att sova så länge som du behöver. Om du behöver åtta timmars sömn och ska upp klockan sju, så borde du lägga dig senast klockan 23, givet att du inte har svårt med insomning. Har du svårt att somna på kvällen ska du inte ligga grubblandes i sängen, utan gå upp och göra någon annan aktivitet. En tumregel då är att inte lägga sig förrän man är sömnig – gäspar eller gnuggar ögonen.

Prova gärna att använda tipsen på egen hand. Om det inte är tillräckligt och du fortfarande känner dig stressad, tveka inte att söka hjälp! Du kan få hjälp med att hantera stress av en psykolog på Din Psykolog.

Boka tid hos en psykolog online

Börja här