Stress

Knep för minskad ensamhet

By 9 maj, 2021december 1st, 2023No Comments

Många människor kan längta efter att få en stund i lugn och ro med sig själv. Vi behöver få kunna vara ensamma ibland. Men vad händer när man känner att man inte kan välja att umgås och tvingas vara ensam? När man blir ofrivilligt ensam? Ofrivillig ensamhet kan vara svårt att hantera. Var 6:e person i Sverige rapporterar att de inte har någon riktig vän. Många lider i tysthet och att prata om det är ofta förknippat med skam. Förutom negativa tankar, kan ofrivillig ensamhet påverka kroppens stressystem på ett sätt som leder till ohälsa. Det kan exempelvis resultera i negativa tankar och nedstämdhet. Man kan också känna sig ensam även om man har massor av vänner och familj runt sig. Det behöver inte vara antalet människor som gör en mindre ensam utan kvaliteten på relationen påverkar också. Att känna sig ensam i en parrelation, vänskapsrelation eller med sin familj är inte alls ovanligt och kan exempelvis bero på att man inte känner sig förstådd eller inte får tillräcklig närhet.

Här är 8 knep för att minska din ofrivilliga ensamhet eller skaffa fler vänner. Vissa av knepen fungerar också om du vill fördjupa redan existerande relationer.

1. Öka kontaktytorna. Använd exempelvis internet för att skapa kontakt via appar, såsom skaffa-nya-vänner-appar, eller anmäl dig till en kurs/aktivitet du gillar. Du kan också volontärarbeta och på så sätt träffa andra människor. Fundera på vad du tycker om och i vilka sammanhang du vill träffa nya vänner. Om du gör något du tycker om känner du dig troligen mer bekväm och har fler positiva känslor och då kan det kännas lättare att prata med andra och knyta kontakt. Kommer du inte på någon aktivitet du tycker om kan du istället bara testa något och se det som ett experiment. Testa, och om det inte fungerade, fundera på varför, gör det på ett nytt sätt eller testa en ny aktivitet. Det viktiga med dessa aktiviteter är att du ökar sannolikheten att träffa nya människor och därmed kan knyta nya vänskapsband.

2. Investera tid i att antingen skaffa nya vänner eller fördjupa redan existerande vänskap. Det finns flera vetenskapliga fynd där man konstaterat att ju mer tid du tillbringar med en person desto större är chansen att personen får en positiv uppfattning om dig.

3. Lyssna. Titta på den du pratar med, försök förstå den andres upplevelse, ställ frågor när du inte hänger med eller är nyfiken. Vi människor mår generellt väldigt bra när vi får prata och får uppmärksamhet. Så om du lyssnar aktivt på din potentielle vän så ökar du sannolikheten att denne mår bra i din närhet och därmed också vill fortsätta umgås med dig. Sannolikheten ökar då också att du ska få prata på samma förtroliga vis. På Harvard University (2012) såg man att när man fick prata om sig själv med en person utlöstes samma respons i hjärnan som vid god mat eller sex.

4. Var om möjligt på gott humör. Ibland är det svårt att spela glad, men forskning visar att ett gott humör smittar och människor tenderar då att tillskriva dig sin egen positiva känsla. Gör du roliga saker är det lättare att naturligt få glädjen att komma av sig själv. Det kan alltså löna sig att försöka skapa förutsättningar för ett gott humör, även i vänskaps-skaffar-väg.

5. Visa att du kan göra fel och har brister. Enligt upprepade forskningsfynd så gillar andra människor dig betydligt bättre om du då och då visar att du kan göra små och obetydliga fel. Om det känns läskigt att erkänna fel och brister kan du börja med att göra det för någon du litar på, som någon i din familj, och se hur det tas emot. När du har övat några gånger på någon eller några som du är trygg med, kan det kännas lättare att öva på nya personer. Så försök att vara generös med dina misstag och sträva inte efter perfektionism om du vill öka sannolikheten att knyta nya vänskapsband.

6. Dela personlig information om dig själv. Sannolikheten ökar då att personen kommer känna att ni står närmare varandra. Men se till att ni öppnar er i ungefär samma takt, annars kan din potentielle vän uppleva att det inte finns en balans i relationen. Det kan kännas otryggt om man själv öppnar upp sig mycket och den andra inte öppnar upp sig. Det kan också upplevas som gränslöst om någon öppnar upp sig väldigt mycket innan man själv öppnar upp sig. Det kan vara en lite knepig dans. Försök tänka att du öppnar upp dig om en sak i taget och se vad du får för gensvar samt observera vad den andre berättar för dig om sig och sin historia.

7. Tala gott om andra. Enligt teorin “Spontaneous Trait Transference” kommer detta att reflekteras tillbaka på dig. Människor som tillskriver andra människor positiva egenskaper blir i större utsträckning tillskriva exakt samma egenskaper. Det vill säga om du beskriver någon som rolig, trevlig och snygg så ökar sannolikheten att omgivningen ser de egenskaperna hos dig. Om du istället talar negativt om någon ökar risken för att andra ser de negativa egenskaperna hos dig.

8. Träna på att uppmärksamma skamkänslor utan att värdera eller agera på dem. Alla känslor kommer och går. Se om du kan låta skammen få finnas i dig utan agera på den och istället agera i riktning mot dina egna mål. Om din intention är att du vill presentera dig för någon, gör det utan att vägledas att vad skamkänslan säger. Ju mer du tränar på detta, ju lättare kommer det att bli att göra det du vill i livet i stället för att vägledas av en flyktig känsla. Alla möjliga känslor får komma och gå, och du kan ändå göra det som du vill.

Vänskap och relationer fungerar som allt annat, man måste lägga ner tid och energi för att det ska fungera. Om du upplever att du lider av ofrivillig ensamhet och mår dåligt som följd av detta och vill prata med någon, så hjälper vi dig gärna på Din Psykolog. Kontakta någon av våra psykologer för att få hjälp med hur du kan göra för att börja må bättre.

Boka tid hos en psykolog online

Börja här