Ångest

Fem fördelar med meddelandeterapi

By 23 september, 2020december 1st, 2023No Comments

Meddelandeterapi, eller chatt-terapi som det också kallas, är en typ av terapi som är ganska ny i Sverige, men som länge varit populär i bland annat USA.

Meddelandeterapi innebär att klient och psykolog skriver meddelanden till varandra via text. Tidigare har det handlat om fysiska brev eller e-mail. Men på senare tid har det blivit allt vanligare att man kommunicerar via chatt.

Meddelandeterapi har traditionellt använts som ett alternativ till samtalsterapi på fysisk plats. Men i och med den tekniska utvecklingen har den nu tagit stora kliv framåt, då det med hjälp av internet och chatt öppnats helt nya möjligheter för samarbete mellan klient och psykolog. Man kan tex behandla stress, ångest samt depression och fördelarna med modern meddelandeterapi kan vara exempelvis dessa:

1. Tillgänglighet. Du kan skriva när du vill, från vilken enhet du vill och var du än befinner dig. Din terapeut finns alltid nära oavsett om du vill utforska mer djupgående problematik eller dagens händelser.

2. Du kan skriva när det passar dig, utan att behöva avsätta tid för att färdas till och från ett fysiskt möte. Du kan själv välja hur lång tid du vill lägga just nu, och arbeta utanför de vanliga tidsbestämda ramarna.

3. Valmöjlighet. Ditt val av terapeut begränsas inte av fysisk plats. Du får större möjlighet att välja mellan olika terapeuter över hela Sverige.

4. Meddelandeterapi är platsoberoende och mindre tidskrävande.

5. Lägre tröskel. För många är det både enklare och mindre nervöst att ta steget till terapi via text. Istället för att behöva ringa och boka tider, och sedan mötas fysiskt. Det kan vara en väg in till ett första psykologsamtal.

Din Psykolog går det just nu inte att prova på meddelandeterapi, du kan dock boka videosamtal. Hos oss finner du legitimerade psykologer, en garant för att du som klient får ett kompetent bemötande.

Boka tid hos en psykolog online

Börja här