Fysiska symptom vid stress
Känner du att att din kropp inte känns som den brukar? Märker du av ett eller flera nya symptom, samtidigt som du alltid har bråttom, känner att du inte hinner med och inte har någon ledig tid? I så fall kan dina fysiska symptom bero på stress.
Om du är osäker på om du är stressad kan du fundera på några saker. Ställer du eller andra höga krav på dig? Upplever du låg kontroll? Har du haft mycket på gång på jobbet, i skolan, socialt eller hemma? Har du haft väldigt lite, eller ingen tid för vila och återhämtning på sistone?
Känner du igen dig i beskrivningarna? I så fall kan du läsa vidare.
När du har varit stressad under en längre tid utan att få återhämtning, tär det på kroppen. Kroppen är ständigt redo att hantera hot och faror. Alarmsystemet med ökat hormonpåslag slås på över tid och därför börjar kroppen fungera annorlunda mot hur den brukar fungera.
Fysiska symptom när du är stressad
Det finns olika fysiska symptom du kan få när du är stressad. Symptom du kan få då är exempelvis:
- Trötthet
- Svårt att somna
- Vaknar på natten och har svårt att somna om
- Högt blodtryck
- Snabbare andning
- Yrsel
- Illamående
- Näsblod
- Huvudvärk
- Ont i magen
- Spänd i muskler
- Värk i rygg, nacke eller axlar
- Hjärtklappning
- Tryck över bröstet
- Hudutslag
- Minskad sexlust
Dessa fysiska symptom kan bero på stress, men de kan också bero på andra saker. Om du känner oro kring nya fysiska symptom är det många gånger klokt att rådgöra med en läkare för att utesluta andra orsaker. Sök alltid vård hos läkare vid nyuppkomna bröstsmärtor eller hjärtklappning, du kan börja hos en nätläkare.
Går det att göra något åt?
Om du känner dig stressad och har märkt av att kroppen säger ifrån, är det klokt att lyssna på kroppen och agera. Självklart går detta att påverka. När du tids nog får återhämtning och vila och upplever minskad stress, kommer du även märka av att de fysiska symptomen minskar.
För att börja få rätsida på symptomen är det klokt att ha regelbundna sovtider, äta regelbundet, röra på dig i någon form, plocka bort stressorer ur kalendern, planera in återhämtande aktiviteter och sänka kraven på jobb, i skola, hemma och socialt. Sätt upp ett mål i taget och beta dig fram mot bättre vanor så din kropp får må bra.
Det kan för många vara svårt att förändra beteenden. Om du testat och det har känts knepigt, eller om du inte vet hur du ska börja, kan du få hjälp av en psykolog. Psykologerna på Din Psykolog är vana vid att arbeta med stress.
Boka tid hos en psykolog online
Börja här