Fakta & råd

Introvert personlighet | Kännetecken hos en introvert person

By 19 april, 2022oktober 2nd, 2024No Comments

Introvert personlighet – vad är det?

Vi pratar alla en del om personlighet. Till vardags kanske vi säger att någon är framåt, social, kul, intensiv, rolig, argsint, nyfiken eller orolig.

Många av oss pratar också om extroverta och introverta personer. Extroverta personer tänker vi är de som pratar mycket, tar plats i sociala sammanhang och trivs i sociala situationer.

Introverta personer tänker vi är de som inte har ett lika stort socialt behov utan istället behöver mer egentid och reflektion. Ibland kan personen känna ångest över sociala aktiviter men då bör man träffa en psykolog, vilket vi erbjuder för 100 kr per samtal.

Mer korrekt är dock en introvert person någon som är mer intresserad av sina egna tankar och känslor än att spendera tid med andra. Och en extrovert person är någon som helst spenderar tid med andra människor.

Så man kan säga att introversion är ett personlighetsdrag. Och personlighet är något många är intresserade av, vilket har lett till att många forskar på ämnet. Så vilka fler egenskaper finns det, utöver extraversion och introversion?

I forskningstermer finns det något som heter femfaktormodellen, eller Big 5-teorin, och som det forskats flitigt på. Där tänker man att det finns fem egenskaper vi alla har, där man för varje egenskap befinner sig på olika delar av skalan. För att mäta personlighet utifrån femfaktormodellen kan man använda den vanliga modellen NEO-PI-R, som är ett antal frågor om personliga egenskaper.

De genskaper som ingår i Big 5  är:

  • Öppenhet för nya intryck
  • Neuroticism 
  • Samvetsgrannhet
  • Vänlighet
  • Extraversion

Så i linje med den teorin skulle någon som är väldigt introvert vara på ena änden av skalan och någon som är väldigt extrovert på den andra änden av skalan. De flesta befinner sig troligtvis någonstans däremellan.

Introversion och social ångest

Vi djupdyker nu i just introversion. Det där med skillnaden på introversion och social ångest kan vara knepigt, och blir högst aktuellt när man funderar på att söka vård.

Om man har en introvert personlighet beskrivs vanligen behovet av att umgås med andra människor som lågt. Man vill egentligen inte träffa andra så ofta som man från samhället uppfattar att man “bör göra”. Då kan det skapa ett lidande om man tänker att det är fel på en själv.

Vid social ångest har man däremot en önskan om att vara mer i samvaro med andra människor, men ångesten blir hindrande. Man vågar helt enkelt inte gå på den där middagen eller festen eller fråga grannen om att låna mjölk.

Så om man har introvert personlighet kan det vara så att man gör precis lagom många sociala aktiviteter som man själv mår bra av. Som man kan processa och få återhämtning från.

Vid social ångest är det vanligen så att man gör alldeles för få sociala aktiviteter. Man har energi till att göra fler saker och behöver mer social stimulans, men ångesten sätter käppar i hjulet.

Det viktiga här är alltså vad du vill och vilken önskan du har, inte vad andra förväntar sig av dig. Om du gör lagom många sociala aktiviteter för dig och du mår bra av det, då är det en sund social nivå för dig,

Känner du ångest över sociala aktiviter? Då bör du söka hjälp och vi erbjuder psykologer online för 100 kr per samtal.

Kan introversion och social ångest hänga ihop?

En studie har visat att det inte är så enkelt att introvert personlighet och social ångest alltid är olika saker, utan de hänger ofta ihop. Man kan alltså vara introvert och ha social ångest samtidigt. Studien gjordes i Uppsala och deltagarna fick bland annat fylla i det formulär vi tidigare nämnde, NEO-PI-R, som mäter personlighetsegenskaper.

Det visade sig att de som hade social ångest hade en högre grad av introversion och neuroticism. Det visade sig samtidigt att det fanns en stor variation kring hur personligheten såg ut i gruppen totalt sett. Man såg tre olika undergrupper.

  • Den första gruppen var mycket ängsliga och introverta.
  • Den andra gruppen var väldigt introverta, måttligt ängsliga och mycket noggranna och plikttrogna.
  • Den tredje gruppen var normalt extroverta, ängsliga, känslosamma och visade en hög grad av öppenhet för nya intryck.

Eftersom personligheten verkar skilja sig åt mellan de olika grupperna kan det vara så att det finns olika orsaker till att man utvecklar social ångest.

Tips för introverta

Om du tycker att det är besvärligt att hitta rätt nivå på sociala aktiviteter och har funderat på att ändra ditt förhållningssätt, och känner igen dig i att du är introvert – kika gärna på våra tips:

  • Prioritera att regelbundet få egen tid i en miljö där du laddar dina batterier.
  • Tacka nej till sociala möten som du inte har energi till.
  • När du behöver betänketid för att svara på en fråga, säg det. Det är helt ok att tänka en stund extra.
  • Om någon frågar spontant om du vill göra något och du inte vet vad du vill, fundera på vad som blir bra för dig innan du svarar.
  • Tacka nej till jobb som kräver mycket social kontakt, om du bedömer att det är mer än vad som är bra för dig.

Få behandling för social ångest

Om du känner igen dig att du är introvert, så är det ett normalt personlighetsdrag och inget som kräver behandling.

Däremot kan du som vi tidigare nämnt vara introvert och samtidigt ha social ångest. I så fall finns det hjälp att få.

Ett effektivt sätt att behandla social ångest på är KBT. Då får du utmana dina negativa tankar och därefter gradvis öva på att vara i de situationer du undviker samtidigt som du är närvarande i stunden. Ni sätter mål och planerar behandlingen utefter dina besvär och det du vill uppnå. 

Ni jobbar sedan på tillsammans, tar er över hinder och för dig närmare dina mål. När behandlingen lidet mot sitt slut sammanfattar ni vad ni har jobbat med och gör en plan för hur du kan fortsätta arbetet på egen hand.

Våra psykologer har lång erfarenhet av denna typ av behandling och du är välkommen att boka in en tid, normalt får du träffa en psykolog inom 24 timmar.

Författare

  • Nicole Virtanen
    Legitimerad psykolog, affärsutvecklare

    Nicole är legitimerad psykolog med examen från Mittuniversitetet och har arbetat inom digital vård sedan sin examen. Hon började som psykolog, teamledare och rehabkoordinator på Utmattningshjälpen, en del av PBM Sweden/Kry, där hon även byggde upp och utvecklade det digitala behandlingsteamet. Nicole har sedan gått vidare till rollen som affärsutvecklare hos Din Psykolog, där hon kombinerar sitt intresse för innovation inom vården med fortsatt kliniskt arbete. Hennes engagemang för att förbättra digital vård har även resulterat i skapandet av digitala behandlingslösningar inom Region Stockholm och Västra Götalandsregionen.

    nicole@dinpsykolog.se