Corona-pandemin drabbar alla människor på ett sätt eller annat. Många känner ångest och oro för första gången medan andra fått sina negativa känslor förstärkta av viruset och alla förändringar som skett i samhället.
Det är självklart helt normalt att känna sig orolig, ledsen eller stressad för sin egen hälsa och livssituation. Och den ständiga nyhetsrapporteringen påverkar såklart också.
“Covid-19 är en biologisk smitta som kanske mer än andra skapar ökad oro och rädsla eftersom den varken syns, luktar eller hörs. Vi vet inte heller hur länge den här smittan kommer att pågå. Det innebär att det kännas otryggt även på platser där man brukar känna sig trygg, till exempel i skolan eller på arbetet. Egentligen är rädsla en naturlig reaktion som ska fungera som ett skydd och hjälpa oss att öka vår beredskap inför faror. Men när man inte har kontroll och inte vet vad som är farligt kan man bli rädd, misstänksam och oroa sig för att mer otäckt ska komma att ske.”
Vanliga känslor
Det är viktigt att veta att alla människor reagerar olika på corona-pandemin och ingen känsla är sämre eller bättre, bara annorlunda från en annans. Alla känslor är ok. Vissa kan reagera starkt samtidigt som andra fortsätter livet nästan som vanligt och reagerar inte alls. För att förstå sig själv bättre och vilka känslor som kan vara kopplade till pandemin listar vi nedan några vanliga reaktioner i samband med dagens situation.
- Du upplever dig själv som mer otålig och lättirriterad än vanligt
- Du är rastlös, har svårt att koncentrera dig och sitta still
- Du är rädd, orolig eller mer sårbar än vanligt
- Du vill vara ensam oftare än normalt
- Du vill ständigt befinna dig runtomkring andra människor, mer än vanligt
- Du har svårt att få ro, sova och får mardrömmar
- Du har svårt att ta nya initiativ
Din kropp kan även reagera på dina känslor och symtomen kan ibland likna COVID-19. Några exempel på symptom som kan triggas av din oro och ångest, men som för den delen inte behöver vara COVID-19-relaterade, är:
- Du har dålig aptit
- Du har darrningar och svettningar
- Du har muskelvärk, t.ex. i bröstkorgen, axlarna eller nacken
- Du får hjärtklappning
- Du känner yrsel och svimningskänslor
- Du har huvudvärk
- Du känner dig matt
- Du känner dig spänd i kroppen
10 sätt att lindra din ångest
Om du upplever ångest, oro, ensamhet, andra negativa känslor eller ovan nämnda fysiska symptom kan du testa dessa 10 effektiva knep för att må bättre i både kropp och själ:
- Gör saker du gillar! Vissa aktiviteter går tyvärr inte att göra i dagens läge men samtidigt har du antagligen mer tid för att prova på nya saker. Exempelvis som att prova ett nytt instrument, lära dig ett språk, göra något hobbyprojekt i hemmet, etc.
- Rör på dig! Spring utomhus, ta en långpromenad, gå till ett utegym, träna hemma eller valfri annan fysisk aktivitet. Forskning har bevisat gång på gång att du mår bättre av att röra på dig. I Japan blir deprimerade personer ordinerade skogspromenader varje dag.
- Prata med vänner och familj, via t.ex. Skype, telefon eller Google Meet. Genom att dela tankar, känslor och funderingar mår du oftast bättre och kan även hjälpa andra som är i samma sits som du.
- Behåll mat- och sovrutiner från tiden innan corona-pandemin. Vi människor mår oftast bäst av regelbundenhet och rutiner.
- Begränsa nyhetsintaget. Det är bra att hålla koll på rekommendationer och situationen kring corona men det går lätt överstyr. Välj en seriös och tillförlitlig nyhetskanal, håll dig till den och skippa nyheter från andra kanaler. Statliga SVT har bra kvalitetssäkrad information med alla viktiga rekommendationer och nyheter.
- Dina tankar är ibland din fiende. Så lyssna inte för mycket på vad din hjärna säger då det är lätt att komma fram till negativa slutsatser som bara får dig att må ännu sämre. Om du har en tanke som får dig att må dåligt, säg tanken rakt ut i luften och reflektera över den. Tänk på att det är en tanke, inte nödvändigtvis verkligheten.
- Sätt ord på vad som oroar dig. För dagbok, på en regelbunden basis eller vid behov, och skriv ned allt som försiggår i ditt huvud. Många upplever det som avväpnande och skönt att få “skriva av sig”.
- Dra ditt strå till stacken. Genom att följa råd och riktlinjer från regeringen minskar du dramatiskt risken att bli sjuk och att smitta andra. Tvätta händerna i 30 sekunder med tvål och vatten, nudda inte ditt ansikte i onödan. Håll dig hemma så gått det går, träffa kompisar över promenader med 2 meters avstånd och undvik stora folksamlingar. Handsprit är en bra vän om du är osäker på om du tagit i något du inte borde.
- Tillåt dig att slappna av. Genom att jobba hemma får många mer tid över, men också svårare att skilja på jobb och fritid. Börja jobba samma tid som du gjorde innan krisen och var noga med att sluta samma tid, kanske med en promenad som ett symboliskt break mellan jobb och fritid.
- Ta hjälp av någon för att må bättre! Det finns tusentals professionella psykologer i Sverige vars jobb är att få människor i din situation att må bättre. Använd dem!
Boka tid hos en psykolog online
Börja här