Stress

Ofrivillig barnlöshet

By 28 februari, 2023december 1st, 2023No Comments

Ofrivillig barnlöshet

Ofrivillig barnlöshet drabbar många par runt om i världen. Trots att det inte är ett ovanligt problem är det fortfarande något som kan vara svårt att tala om och kan leda till en rad känslomässiga utmaningar för de som upplever det.

Ofrivillig barnlöshet definieras som oförmågan att bli gravid efter att ha försökt i minst ett år. Det kan också innebära att en kvinna kan bli gravid men inte kan bära ett barn till fullgången graviditet. Det kan bero på en rad olika faktorer, inklusive genetik, hormonella obalanser, livsstilsfaktorer och ålder.

En av de största utmaningarna med ofrivillig barnlöshet är det emotionella aspekten. Många par som kämpar med ofrivillig barnlöshet kan känna sig isolerade och ensamma, och kan kämpa med känslor av sorg, ilska och ångest. Detta kan också påverka deras relation och leda till konflikt och stress.

För att hantera de emotionella utmaningarna som följer med ofrivillig barnlöshet kan par söka stöd och rådgivning från en psykolog eller terapeut som specialiserat sig på fertilitetsrelaterade frågor. De kan också söka stöd från en stödgrupp för att prata med andra som går igenom samma sak.

Vi rekommenderar också appen Tilly som innehåller verktyg för din mentala hälsa – särskilt anpassade för infertilitet. Den innehåller också användbara fakta och ett stöttande community.

En annan utmaning med ofrivillig barnlöshet är de fysiska och finansiella kostnaderna för att försöka bli gravid. Många par som kämpar med ofrivillig barnlöshet behöver genomgå en rad olika medicinska procedurer och behandlingar, inklusive hormonella behandlingar, IVF och andra fertilitetsbehandlingar. Dessa behandlingar kan vara mycket dyra och kan också innebära fysisk smärta och obehag.

Det finns flera sätt att försöka bli gravid, inklusive fertilitetsbehandlingar, adoption och surrogatföräldraskap. Det är viktigt för par att tänka på vad som är bäst för dem och deras situation, och att ha en öppen kommunikation med varandra och med vårdpersonalen om sina val.

Boka tid hos en psykolog online

Börja här