Stress

Långvarig stress

By 8 juli, 2021december 1st, 2023No Comments

Långvarig stress

Har du känt dig stressad ett tag? Känner du kanske att det har börjat tära på dig?

Det kan vara lugnande att veta att stress är en helt normal fysisk reaktion. Du blir stressad i syfte att kunna mobilisera den kraft som krävs för att hantera faror genom att fly eller slåss. Blodet ska vanligen pumpas ut snabbare till musklerna, musklerna spännas, hjärtat slå snabbare och andningen bli snabbare. Allt det sker i syfte att du ska kunna överleva.

Kroppen kan inte skilja på verkliga yttre hot och hot skapade i tanken, varför dina egna katastroftankar kan leda till samma kroppsliga reaktion som du skulle få om ett lejon kom springandes i full fart rakt emot dig.

Vanligen får du återhämtning efter ett stressigt moment och kroppen börjar då fungera som vanligt igen, oavsett om hotet var verkligt eller kom från dina egna tankar.

Men ibland i livet kan det komma stunder då återhämtningen uteblir, och stressen känns mer konstant. Kanske att du har konstant mycket på jobbet, mycket att tänka på och fixa med hemma och anhöriga du oroar dig för. Eller så är det något helt annat som stressar just dig.

När du har varit stressad en tid kan du börja känna dig trött. Kroppen behöver ladda batterierna men lyckas inte ladda dem. Då känns din kropp kanske tung och lyder inte riktigt som den brukar.

Det är också vanligt att känna sig skör och få lätt till gråt eller irritation. Så småningom kan det bli svårt att hålla koncentrationen på arbetsuppgifterna eller att somna på kvällarna. Hur man märker av stress skiljer sig åt från person till person, eftersom våra kroppar reagerar olika. Så om du har helt andra symptom, är det ingenting konstigt med det.

Symptom vid långvarig stress

Vilka är då vanliga symptom vid stress? Vi har listat några av de vanligaste symptomen här nedan:

  • Trötthet
  • Koncentrationssvårigheter
  • Lätt till gråt
  • Irritation
  • Oro
  • Nedstämdhet
  • Magproblem
  • Svårt att somna
  • Yrsel
  • Ljud/ljuskänslighet
  • Smärta

Kroppslig orsak till symptomen

Om du känner igen dig i symptomen långvarig trötthet eller ljud/ljuskänslighet är det vanligen klokt att uppsöka en läkare på din vårdcentral för att utesluta somatisk (kroppslig) orsak till symptomen. Om det finns någon somatisk orsak är det viktigt att du får den rekommenderade medicinska behandlingen.

Vad kan du göra själv för att må bättre?

  • Fundera på vad som stressar dig och se om du kan göra något för att minska din stress. Du kanske kan be om hjälp hemma eller på jobbet för att plocka bort moment som du inte hinner med.
  • Se om du kan sänka kraven på dig själv. Kan du stryka något ur kalendern?
  • Ta hand om din kropp. Ät regelbundet, sov regelbundet och rör gärna på dig.
  • Planera in och genomför aktiviteter som just du tycker är återhämtande. Det kan vara att dricka en kopp te en stund, måla, läsa en bok, snickra, träna, träffa en vän eller ta ett varmt bad. Gärna något roligt eller avkopplande.

Behandling vid stress

Om du har testat att göra förändringar själv och tyckt att det har varit svårt, eller inte vet var du ska börja, kan det många gånger vara klokt att söka hjälp.

I vissa fall har stressen pågått under en så lång tid att den har resulterat i utmattningssyndrom, och i så fall rekommenderas multimodal behandling av exempelvis läkare, psykolog och sjukgymnast.

I andra fall kanske du har varit stressad en längre tid, men det har inte lett till utmattning. I så fall kan du få behandling av en psykolog. En psykolog kan då exempelvis hjälpa dig med att förändra ohjälpsamma beteenden, sänka krav och få in mer återhämtning i din vardag.

Ibland kan stress även leda till en depression eller ökad oro, också de besvären kan du få hjälp med av en psykolog.

Psykologerna på Din Psykolog är vana vid att ge behandling vid stress och stöttar dig gärna.

Boka tid hos en psykolog online

Börja här